Value Averaging sijoitusstrategiana

Sijoitusten oikea ajoittaminen on erittäin vaikeaa tai oikeastaan sen voidaan sanoa olevan jopa mahdotonta. Tätä ongelmaa on yritetty taklata erilaisilla sijoitusstrategioilla, joista tunnetuimmat ovat kenties (Dollar) Cost Averaging (DCA) sekä Value Averaging (VA). Molemmat strategiat pyrkivät hallitsemaan sijoituksen arvon ajallisesta vaihtelusta aiheutuvaa riskiä hyvin yksinkertaisella tavalla - sijoittamalla kohteeseen säännöllisin väliajoin pienempiä summia.
Näin pyritään minimoimaan riski, että ostetaan kohdetta kerralla suuri määrä juuri sen arvon ollessa huipussaan. Toisaalta ei myöskään unohduta odottamaan hinnan laskemista ja jäädä näin nousevasta trendistä kokonaan sivuun. Vältetään siis lähes kokonaan markkinoiden ajoittamiseen liittyvä problematiikka. 

Sivusin yllä mainittuja strategioita jo hieman ensimmäisessä päivityksessäni - Vaurastujan tavoitteet ja taustat. Nyt niihin pureudutaan kuitenkin syvemmälle. 


DCA yksinkertainen ja tehokas sijoitusstrategia

DCA on strategioista yksinkertaisempi, siinä sijoitetaan säännöllisin väliajoin, esimerkiksi kerran kuussa, tietty summa, jolla ostetaan sijoituskohdetta. Tämä tapa on varmasti tuttu monille rahastosäästäjille, joilla tililtä siirtyy automaattisesti tasasumma valittuun sijoitusrahastoon. Yksinkertaisuutensa lisäksi strategian etuna on, että kun sijoituskohteen hinta on alhainen ostetaan sitä automaattisesti enemmän ja vastaavasti vähemmän hinnan ollessa korkealla.

Strategian haittapuolena voidaan nähdä se, että kun markkinat nousevat pitkään niin kuukausittaisten pienten summien sijaan sijoittamalla suurempi summa aikaisemmin saataisiin suuremmat tuotot. Toisaalta myös markkinoiden kääntyessä laskuun ollaan ostettu sijoituskohdetta myös koko nousutrendin loppupuolen ajan suhteellisen kalliilla hinnalla. Vaarana on lisäksi, että sijoittaja haluaa laskusuhdanteessa välttää tappioita ja lopettaa sijoittamisen kokonaan. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että mahdollisuus ostaa kohdetta enemmän halvemmalla jää hyödyntämättä. 

Vaikka DCA sopii hyvin yksittäisen suuremman sijoituksen jaksottamiseen ajallisesti, pitkällä aikavälillä sijoitettaessa se ei välttämättä ole paras mahdollinen valinta sijoitusstrategiaksi. Toisaalta monille se sopii juuri passiivisen luonteensa vuoksi. 

Mikä on Value Averaging ja miksi se sopii minulle?

Oman rahastosalkkuni sijoitusstrategiaksi sopii paremmin Value Averaging -menetelmä, jossa säännöllisin väliajoin nostetaan sijoitettavan kohteen arvo salkussa tiettyyn summaan. Strategia itsessään ei ole uusi, vaan sen on ensimmäisen kerran kuvaillu Michael Edleson vuonna 1988 julkaistussa kirjassaan 'Value Averaging: The Safe and Easy Strategy for Higher Investment Returns'. Blogeissa siitä on kuitenkin kirjoitettu huomattavasti vähemmän kuin DCA -menetelmästä ja moni on sivuttanut koko strategian ajatellen, että se on monimutkainen ja vaatii liikaa aikaa.

Strategian perusta on, että sijoitetaan enemmän, kun kohteen arvo laskee ja arvon noustessa puolestaan ostoja tehdään vähemmän. Menetelmässä on siis ennalta laskettava ennustearvo sijoituksen arvonkehitykselle. Myöhemmin salkun markkina-arvo tulee seuraamaan laskettua ennustearvoa siten, että jos salkun arvo on laskenut sijoitetaan enemmän ja jos se on noussut sijoitetaan vähemmän (tai jopa myydään). Ostot painottuvat siis vahvasti ajanhetkiin, jolloin kohteen kurssi on alhainen, mikä puolestaan lisää siitä saatuja tuottoja.

Tiettyjä haasteita tässäkin strategiassa luonnollisesti on. Se saattaa vaatia laskevassa markkinatilanteissa suhteellisen suuren käteiskassan ja toisaalta sitä on kritisoitu myös voimakkaissa kurssinousuissa kerryttävän käteistä, joka ei puolestaan ole tuottamassa mitään. Itse olen luonut mallin jossa joustavasti ohjaan mahdollisen ylimääräisen käteisen osakesalkkuni mukaisesti suoriin osakeostoihin. Toisaalta olemassa olevat korkorahastosijoitukseni toimivat vararastona, mikäli tarvitsen lisää pääomaa laskumarkkinoilla. Lisäksi olen päättänyt, että kulujen minimoimiseksi en tee myyntejä rahastosalkusta lainkaan, vaikka kurssinousut sen mahdollistaisivatkin.

  • Value Averaging -strategian kaavan ja esimerkkejä löydät täältä
  • Value Averaging -mentelmän riskeistä ja haasteista lisää täällä

Value Averaging Vaurastujan rahastosalkussa

Käytän siis omissa rahastosijoituksissani VA -strategiaa, sillä kaikesta laiskuudesta ja passiivisuuden tavoittelusta huolimatta DCA on yksinkertaisesti minulle liian tylsä. Omasta mielenkiinnostani seuraan sijoituskohteiden kurssikehitysä joka tapauksessa vähintään kerran kuukaudessa, mikä tarkoittaa, ettei VA -menetelmä tuota juurikaan lisätyötä itselleni. Käytännössä siirrän kurssit kerran kuussa excel-taulukkoon, joka laskee sijoitettavat kuukausisummat kullekin rahastolle. Tämän jälkeen teen saatujen summien suuruiset rahastosijoitukset ja koko prosessi on ohi noin 10 minuutin kuluttua. 

Value Averaging sopii näin ollen erinomaisesti rahastosalkkuni sijoitusstrategiaksi. Se tarjoaa hyvän ajallisen hajautuksen painottaen ostot mataliin kursseihin. Lisäksi arvonnousuun perustuvien myyntien poisjättäminen pitää kulut kurissa ja omistusajan pitkänä. Ostot puolestaan on helppo tasata valittuihin arvoihin, sillä rahastoista ei tarvitse ostaa välttämättä kokonaisia osuuksia vaan myös osuuksia osien hankinta on mahdollista. Toisaalta strategia vaatii hyviä hermoja ja kurinalaisuutta, mutta ne pääsevät todelliseen testiin ensimmäisen kunnon markkinapudotuksen tullessa eteen. 


  • Mikäli haluat lukea lisää sijotusstrategiani kulmakivistä löydät ne täältä

5 kommenttia:

  1. Hei! Tosi mielenkiintoinen blogi sulla. On nimittäin itselläkin käynnyt mielessä kyseinen sijoitusstrategia, mutta valitettavasti tästä Value Averaging-strategiasta on tosiaan löytynyt tietoa suomenkielisistä blogeista hirveän vähän ennen kun löysin nyt tämän sinun blogisi. Olen itsekkin yhtä keltanokka sijoittamisessa kuin sinä. Nordnetille aloitin viime vuonna tasasummilla etf-kuukausisäästämisen, joka on ehkä hivenen liian tylsähköä makuuni. Jonkun verran olen kyseisestä strategiasta lukenut, mutta olisi pari kysymystä:
    1) Tuo sijoitusstrategiahan lähtee ilmeisesti liikkeelle tuotto-odotuksen määrittämisestä. Miten olet itse oman henkilökohtaisen tuotto-odotuksesi määrittänyt? Mihin lopputulemaan olet tuotto-odotuksesi suhteen päätynyt?
    2) Olenko ymmärtänyt tuon strategian perusperiaatteet oikein? Otetaan yksinkertaistuksen vuoksi esimerkki.
    -Jos salkun markkina-arvo on vuoden alussa 1000e ja tuotto-odotuksena on 12%, niin salkun markkina-arvonhan tulisi olla vuoden lopussa 1120e.
    - Kuukausittaisen arvonnousun tulisi olla tällöin 1% verran eli absoluuttisesti 10e.
    - Vuoden toisena kuukautena huomaamme salkun markkina-arvon laskeneen 5% alun 1000 eurosta 950 euroon. Tällöin meidän tulee sijoittaa helmikuussa absoluuttisesti 60 euroa jotta olemme 12% vuosittaisen tuotto-odotuksen mukaisessa tavoitteessa? Salkun puolestaan ollessaan kasvuvauhdissaan lisäostoja ei tehdä ja jos salkku on kasvanut tavoitevauhtia nopeampaa niin suoritetaan myyntejä? Näinkö tämä käytännössä toimii?

    Tulipa jäsentelemätöntä tekstiä näin työvuoron jälkeen... Kiitos ja anteeksi !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Mukava jakaa ajatuksia muiden samassa vaiheessa olevien sijoittajien kanssa. Value Averaging sopii itselleni erinomaisesti myös juuri siksi, että haluan luonnostaan olla hieman enemmän mukana sijoittamisessa enkä ainoastaan katsoa rahan lähtevän kuukausittain tililtä. Itselläni tulee siis joka tapauksessa seurattua kursseja ja sijoitusten kehitystä niin ajattelin samalla hyödyntää tähän käytetyn ajan itse sijoittamisessa.

      Olet ymmärtänyt sijoitusstrategian lähtökohdat aivan oikein. Eli kuukausittaiseen tasasummalla sijoittamiseen verrattuna suurimpana erona on, että sijoitukselle määritetään tuotto-odotus. Tämän jälkeen, riippuen siitä onko tuotto-odotus ylittynyt vai alittunut, sijoitetaan enemmän, vähemmän tai myydään. Itse olen käyttänyt vuosittaista 9 %:n tuotto-odotusta rahastosalkussani.

      Yksinkertaisuudessaan esimerkkisi on oikein, eli olet määrittänyt halutun arvon sijoituksellesi aikaikkunan (1 vuosi) lopussa. Olet asettanut sijoituksellesi tuotto-odotuksen (12%) ja tiedät sijoituksen lähtöarvon (1000€). Tuotto-odotusta laskiessa ota kuitenkin huomioon, että vuoden aikana sijoittamasi uusi pääoma kasvaa myös tuotto-odotuksesi mukaisesti ja lisäksi kertynyt tuotto kasvaa korkoa korolle. Toisin sanoen 12 %:n vuosittainen tuotto ei suoraan vastaa 1 %:n kuukausituottoa. Mikäli siis sijoitat kuukausittain, on arvojana ja tuotto-odotus jaettava kuukausittaiseksi, jotta osaat tehdä oikein suuruisen sijoituksen. Periaatteen tasolla olet kuitenkin ymmärtänyt asian!

      Toivottavasti tämä selkeytti eikä sekoittanut. Taidankin kirjoittaa VA:n käyttöönotosta ja laskennasta kokonainen tekstin…

      Poista
    2. Kuten lupasin, kirjoitin hieman lisää Value Averaging -strategian laskennasta ja käyttöönotosta. Toivottavasti tämä auttaa edelleen selkeyttämään menetelmän käyttöä sijoituksissasi. Linkki tekstiin: http://vaurastuja.blogspot.com/2015/02/value-averaging-kuinka-se-toimii.html

      Poista
    3. Tuon strategian täytyy olla tosiaan tarkasti etukäteen kirjattu, jotta pysyisi kuosissa rajujen laskukausien aikana ja toisaalta istua käsiensä päällä kun kurssit vain liitävät ja liitävät (kuten nyt).

      Kokemukseni mukaan (n =1) suurin houkutus lipsua omista suunnitelmista on aina kun jotain todella yllättävää sattuu.

      Poista
    4. Täysin samaa mieltä, että suurin koettelemus itsekurin kanssa tulee olemaan kun kurssit alkavat näyttää punaista laskun merkiksi. Uskon kuitenkin myös, että tämä blogi auttaa pitämään kiinni sijoitusstrategiasta. Ainakin se pakottaa kirjaamaan, että kuinka kävi :) Mielenkiintoista seurata kuinka tulee käymään!

      Poista