Opas rikastumiseen - Robert Kiyosaki: Rikas isä - Köyhä isä

Robert Kiyosaki: Rikas isä - Köyhä isä: tie taloudelliseen menestykseen

Rahallisten sijoitusten lisäksi myös itseensä investointi kannattaa, joten päätin tarttua uuteen sijoituskirjaan. Päädyin lukemaan yhden sijoituskirjojen klassikon ja maailmanlaajuisen bestsellerin, ja teos sattuikin sopivasti olemaan saatavissa osana Kiyosakin Richdad.com -sivuston kampanjaa ilmaisena e-kirjana. Latasin siis englanninkielisen version ’ Rich Dad, Poor Dad: What the Rich Teach Their Kids About Money - That the Poor and the Middle Class Do Not!’ ja aloitin tutustumisen opukseen ennakkoluulottomasti. Lukukokemuksen perusteella syntyi tämä kirjallisuuskatsaus.


Kirjoitusmuodoltaan kirjan voi sanoa olevan erittäin pohjoisamerikkalainen. Siinä on hyvin paljon toistoa ja samat asiat nostetaan esiin kerta toisensa perään kuin aivopesulassa. Myös tarinoista koostuva sisältö ja jalustalle nostettujen isähahmojen kanssa käydyt vuoropuhelut ovat omalta osaltaan luomassa tekstiin amerikkalaista makua.  Toisaalta samaan suuntaan kumartaa myös Kiyosakin näkemys kapitalismista erinomaisena järjestelmänä ja hyvän elämän mahdollistajana. Voidaan todeta kokonaisuuden olevan siis näiltä osin erittäin yhtenäinen ja mikäs siinä, kunhan muistaa pitää tämän mielessä kirjan oppeja arvioitaessa.





Kirjan teksti itsessään on mielekästä lukea juuri sen tarinanomaisen muodon ja lyhyiden asiakokonaisuuksien myötä. Kiyosakin elämänkerta alkaa poikavuosista, kulkee Vietnamiin lentäjäksi ja jatkuu öljylaivan perämiehenä sekä Xerox:n myyntitykkinä. Kaikki tehdään uuden oppimisen nimissä ja samalla hän pohtii kahdelta isältään saamia oppeja elämästä ja taloudesta. Omat toimintaperiaatteensa hän rakentaa kirjan edetessä näihin oppeihin pohjautuen. Teesejä rakentuukin teoksessa jatkuvasti, mikä toisaalta myös omalta osaltaan pitää lukijan kiinnostuksen yllä ja ajatuksen siinä, mitä seuraavaksi mahtaakaan on tarjolla.

Mistä sitten kirjassa oikeastaan on kyse?

Keskeisenä ongelmana esitetään, että nykymaailmassa hyvä koulutus ja työpaikka eivät takaa vaurautta. Koulutusjärjestelmä ei tarjoa riittävää taloudellista osaamista vaan kasvattaa yhteiskuntaan kulutusta ihannoivia rahan eteen työskenteleviä kansalaisia, jotka eivät ymmärrä varojen ja velkojen eroa. Rikkaat taas ymmärtävät eron ja tietävät keinot, kuinka rahan saa tekemään töitä yksilön puolesta. Tämän ajatuksen päälle lähdetään rakentamaan kokonaisuutta, jonka tavoite on ymmärtää kuinka rikastuminen onnistuu.

Kirja on siis pullollaan erilaisia prinsiippejä ja elämänohjeita, joiden avulla on mahdollista poistaa esteet rikastumisen tieltä. Käytännön vinkkejä sen sijaan kirjassa ei juurikaan tarjota. Kiyosaki itse vannoo asuntosijoittamisen nimeen, mutta tuo selkeästi esiin, että jokainen valitkoon keinonsa ja haluaakin tarjota vain suurella siveltimellä maalattuja ohjeita. Tärkeintä on, että vältetään menoja sekä niitä generoivia velkoja ja keskitetään tulot varojen hankintaan. Varat puolestaan kerryttävät lisää tuloja ja tästä syntyy rikastumisen kierre. Kirja kehottaa myös sijoittamaan ensin ja hoitamaan muut velvoitteet kuten laskujen maksamisen vasta tämän jälkeen. Ohjeen takana on ajatus, että varmistetaan vaurastuminen ja mikäli rahat eivät riitä laskujen maksuun valjastetaan aivot samalla vaivalla etsimään uusia keinoja lisätä tuloja sekä omalta osaltaan vauhdittamaan rikastumista.

Kiyosaki saa rikastumisen kuulostamaan helpolta ja yksinkertaiselta, mikä lienee osa kirjan viehättävyyttä. Kukapa nyt haluaisi lukea ajatuksia vaikeista ja kivikkoisista taipaleista, joissa epäonnistuminen piilee kulman takana? Yksinkertaista kaikki tosiaan onkin, kun katsanto teoriaan otetaan riittävän etäältä eikä takerrut liialti käytännön tekemiseen.  Eikä lähestymisessä sinällään mitään vikaa ole, perusperiaatteet pitävät suurelta osin paikkaansa ja jokainen valitsee niistä itselleen sopivimmat matkallaan vaurauteen.

Kiyosakin keskeisiä prinsiippejä

Kuten sanottu kirja on pullollaan erilaisia rikastumisen toimintaperiaatteita. Näitä pohjustetaan useimmiten lyhyehköillä tarinoilla ja ne nivoutuvat kirjan kokonaisuuteen sulavasti. Alla niistä muutamia otteita vapaasti käännettynä.

  • Useimmille ihmisille ammatti on tärkein tulonlähde, rikkaille heidän varallisuutensa (assets) on tärkein tulonlähde
  • Älä tähtää tulojen lisäämiseen, tähtää varojen (assets) lisäämiseen
  • Pidä kulut matalana ja pienennä velkojasi (liabilities)
  • Perusta yritys. Työntekijä ansaitsee rahaa, palkkaa verotetaan ja loput rahat jäävät yksilön käyttöön. Yritys puolestaan ansaitsee rahaa, käyttää sitä ja jäljellä olevasta osuudesta peritään verot. Tätä kirjassa kuvataan yhtenä suurimpana porsaanreikänä, jotka rikkaat käyttävät verosuunnittelussa.
  • Investoi sijoittamisen taitoon (opettele sijoittamaan) ennen kuin aloitat varsinaisen sijoittamisen
  • Kaikki rikkaat ovat jossain vaiheessa menettäneet rahaa, köyhät harvoin penniäkään. 
  • Voittaminen vaatii, ettet pelkää häviämistä.
  • Opi epäonnistumisista, inspiroidu niistä ja etsi toinen lähestymistapa asiaan. Epäonnistumiset inspiroivat voittajia mutta lannistavat häviäjät.
  • Ympäröi itsesi itseäsi viisaammilla ihmisillä ja opi heiltä.
  • Älä seuraa massoja markkinoilla, äläkä yritä ajoittaa markkinoita. Tuotot tehdään ostaessa, ei myytäessä. 
Listaa voisi jatkaa vielä pitkään ja kuten sanottu kirja on todellakin sisältään edellisen kaltaisia ohjeita, joiden avulla Kiyosakin mukaan jokainen kykenee rikastumaan. Lisäksi teoksessa puhutaan paljon myynnillisen osaamisen puolesta ja eittämättä on itsekin etevä myyntimies. Itse osakesijoittajana toivoin kuitenkin hieman käytännönläheisempiä vinkkejä osakemarkkinoiden suhteen, mutta tässä suhteessa odotukseni eivät täyttyneet. Niiden osalta kirja lähinnä tyytyy toteamaan, että Kiyosaki itse sijoittaa osakkeissa pääosin spekulatiivisiin pienyhtiöihin.

Yhteenvetona todettakoon, että vaikka kyseessä ei ole asiasisällöltään kaikkein painavin teos, niin kaiken kaikkiaan kokonaisuus motivoi ja tarjoaa lukijalle rikastumisen teoreettisen kaavan. Innostavat esimerkit suoranaisesti herättävät halun rikastua ja päästä pois oravanpyörästä. Luettuaan jää olo että haluaa suositella luettavaksi myös muille, jotta voi vähintään keskustella ajatuksista, mikä lienee osa syy kirjan suurelle menestykselle. Myyntitaitojen puutteesta Kiyosakia ei siis ainakaan voi moittia ja varsinaisen asian lisäksi kirjan suurimmat opit löytyvätkin eittämättä markkinoinnin saralta. Kaiken kaikkiaan viihdyttävä kirja ja vaikkei käytännön tasolle asti päästäkään niin kirja toimii omalla tavallaan kannustimena vaurastumisen tiellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti