Osakesalkku ja osinko-osakkeet

Rahastosalkun lisäksi portfoliostani löytyy osakesalkku. Tämä salkku pitää sisällään suorat osakesijoitukseni ja sen allokaatiotavoite on hajauttaa sijoitukset tasaisesti 2-4 yhtiöön eri toimialoilta. Suoria osakesijoituksia pyrin tekemään vähintään noin kerran kvartaalissa, mutta tämä riippuu paljon rahatilanteesta ja sopivien ostokohteiden löytymisestä. Tällä hetkellä arvo-osuustilini makoilee Nordnetissä ja nautin siis ilmaisesta osakesäilytyksestä. Tämä sopii minulle, sillä teen verrattain vähän kauppoja, salkkuni on vielä suhteellisen pieni ja sen kierto vähäistä, mikä tarkoittaa, että kuukausimaksuun perustuva maksutapa tulisi kalliimmaksi.

Millaisia yhtiöitä sitten tavoittelen salkkuuni?

Pyrin löytämään salkkuuni laatuyhtiöitä, joiden talous on kunnossa ja joiden liiketoiminta on kestävällä pohjalla. En siis etsi lyhyen tähtäimen pikavoittoja vaan sijoitukset tehdään pitkällä aikajänteellä. Tekijät, joita tulen painottamaan yhtiövalinnoissa ovat yhtiön tuottopotentiaali ja menestys pidemmällä aikavälillä. Toisaalta haluan tehdä hyviä sijoituksia, joten arvostustason tulisi olla ostohetkellä järkevä ja kilpailukyvyn kunnossa.

Osakesalkullani on myös yksi keskeinen tavoite – osinkotuotto ja sen kasvattaminen. Yhtiöiden tulisi siis maksaa vakaata osinkoa ja niillä tulee myös olla kyky kasvattaa osingonmaksua tulevaisuudessa. Näytöt siitä, että osinkopolitiikka on jatkunut oikeasuuntaisena menneinä vuosina, katson yhdeksi hankintakriteeriksi. Sijoittamiseni yhtenä tärkeänä päämääränä on vaurastumisen lisäksi siis säännöllisten lisätulojen hankinta osinkojen avulla.



Ja jotta tilanteen kehittymistä olisi mielekkäämpää seurata asetan osinkosijoittamiselle tavoitteen, joka on 1000€:n osinkotuotto vuodessa. Liikkeelle lähdetään nollasta, joten arvioisin aikaa tähän menevän noin 2-3 vuotta. Lukuina tämä tarkoittaisi sitä, että mikäli salkun keskimääräinen osinkotuotto olisi 5%, tulisi osakepääomaa tällöin olla 20000€. Tavoitteen saavuttaminen ei ainoastaan riipu siitä kuinka paljon rahaa liikenee sijoituksiin, mutta myös siitä, että miten sijoitusvarat jaetaan osakesalkun ja rahastosalkun välillä.

Ei siis muuta kuin laadukkaita osingonkasvattajia etsimään!

2 kommenttia:

  1. Asian tekee vaikeaksi se että laadukkaita osingokasvattajia et hirveästi löydä jotka maksaisivat 5% tai yli.

    Mutta onnea matkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ripaus onneakin aina tarvitaan, kiitos! Olet oikeassa ja tärkeää onkin omistajaystävällinen liiketoiminta sekä tietysti osingon kasvattaminen. Tuo 5% lukuna toimi lähinnä laskentaesimerkkinä asetetulle osinkotavoitteelle eikä niinkään kriteerinä yhtiövalinnoille.

      Etsitään siis pieniäkin mutta uomaltaan syviä puroja rakentamaan suurempaa virtaa.

      Poista