Osinko-osakkeen osto: Allianz osakesalkkuun

Alkuvuoden kurssirallista oli ehtinyt kertymään hieman ylimääräisiä säästöjä, joten päätin tehdä suoran osakeoston. Seurantalistallani oli muutamia kandidaatteja tarjolla ja tämän hetken markkinatilanteessa halusin ostaa eurooppalaista yhtiötä, jonka osingonmaksukykyyn pystyisin luottamaan. Päätin ottaa salkkuun tulokkaan uudelta, Warren Buffetinkin suosimalta, sektorilta – vakuutusalalta.


Hankintakoriin päätyi siis maailman suurin finanssitalo Allianz (ALV). Tämä Saksalainen yritys tarjoaa pankki- ja vakuutuspalveluja sekä yksityis- että yritysasiakkaille ympäri maailmaa. Lisäksi Allianz on yksi Saksan suurimmista yrityksistä, sillä on pitkä historia ja vakiintunut asema toimialalla. Uskon siis omistavani vakavaraista (D/E 0,38) yritystä, jonka tarina tulee jatkumaan vakaasti myös tulevaisuudessa.

Bisnesmallina vakuutuspalveluja on pidetty suhteellisen tuottavana ja suhdannekestävänä. Perusteluina muun muassa niiden bisneslogiikka, jossa rahat maksetaan yritykselle etukäteen, yritys sijoittaa ne tuotollisesti edelleen ja maksaa vahingon sattuessa korvauksen asiakkaalle. Lisäksi on todettu, että vaikka maailmantalous olisi kovassakin myllerryksessä niin ihmiset harvoin luopuvat vakuutuksistaan. Osingonmaksukyvyn voinee olettaa jatkuvan hyvänä siis myös tulevaisuudessa. Lisäksi tämä Saksan Sampo on muuttanut osingonjakopolitiikkaansa viime vuoden lopussa siten, että se maksaa ulos 50 prosenttia tilikaudentuloksestaan aiemman 40 prosentin sijaan.

Tunnusluvut ostohetkellä luonnollisesti toimivat päätöksenteon tukena ja näyttivät seuraavalta. Hinta per tulos, P/E, oli ostohetkellä 10,12. Verrattain tämän hetken osinko-osakkeisiin hinta on mielestäni halpa. Toisaalta tunnusluvun voidaan myös tulkita osoittavan vähäisiä kasvunäkymiä tulevaisuudessa. Osinkoprosentiksi hankintahinnalla ja viimeisimmällä osingolla tulisi 4,8%. Odotan toki osingon kasvavan ensi vuonna, mutta nykyiselläkin suhteella olisin kohtalaisen tyytyväinen. Oman pääoman tuotto, RoE, oli tasolla 10,50, joka voisi olla hieman korkeammallakin, mutta nykyisellä osinkotasolla on kuitenkin tyydyttävä. Osakekurssin suhde omaan pääoman, P/B, oli tasan 1,00 tarkoittaen, että osakkeen markkina-arvo on tasan sama kuin Allianz:n kirjanpidollinen arvo.

Yhteenvetona ostotoimeksianto toteutui keskihinnalla 142,35 €/kpl (sisältäen kaupankäyntikulut). Mukaan tarttui 11 kappaletta osaketta, josta kerran vuodessa irtoava osinko tulee olemaan hyvä lisä asetetun 1000 euroa/vuosi osinkotavoitteen saavuttamiseen. 

2 kommenttia:

 1. Kyllä tämä on ehdottomasti tulossa jossain vaiheessa salkkuun, yhdessä MUV2 kanssa (Muenchener Rueckversicherungs-Ges. AG), Itsekkin varmaan kohta siirryn ostelemaan vähän enemmän euroopasta noita osakkeita, jonkin verran on jo mut joka maasta löytyy ne muutamat hyvät mitä haluu omistaa.
  jatkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo MUV2 oli myös itselläni mielessä ja varmasti hyvä vaihtoehto myös euro-osakkeeksi vakuutuspuolelle. Omistajapuolikin pitäisi olla kunnossa, kun Berkshire Hathaway on suuromistajana. Itselläni kuitenkin tuo jälleenvakuuttaminen on hieman vieras konsepti, joten päädyin ALV:hen.

   Poista