Osakemarkkinoiden ajoittaminen

Ajoitus osakemarkkinoilla

Markkinoiden ajoittaminen tarkoittaa, että sijoittaja perustaa osto- tai myyntipäätöksensä siihen, miten uskoon markkinoiden kehittyvän tulevaisuudessa. Sijoittaja tarkastelee usein markkinadataa tai uskoo havainneensa signaaleja, jotka osoittavat markkinoiden tulevat liikkeet. Tähän perustuen jäädään odottamaan mahdollista laskun pohjaa, nousun taittumista tai vaihdetaan sijoitukset omaisuusluokasta toiseen, kuten osakkeista korkoihin. Onko ajoittaminen osakemarkkinoilla mahdollista vai onko koko homma jo alunperin tuhoon tuomittua?


Toiset sanovat osakemarkkinoiden ajoittamisen olevan täysin mahdotonta ja toiset taas pitävät siinä onnistumista taitona, joka harvoilta löytyy. Totta kuitenkin lienee, että moni piensijoittaja varmasti vähintään haaveilee ajoittamisen onnistumisesta ja huomaan löytäväni itsenikin silloin tällöin miettimästä ostaisiko osakkeita tänään vai vasta huomenna. Useimmiten kuitenkin huomaan, että kuten fysiikan nobelisti Niels Bohr totesi, ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen, ja valitettavasti itselläni ei ole käytössä edes sitä kuuluisaa kristallipalloa ennustamista helpottamaan.

Uskon, että markkinoiden ajoittaminen on mahdollista, mutta myös että siinä onnistumista pitkällä aikavälillä voidaan pitää piensijoittajalle mahdottomana tehtävänä. Useat akateemikot vannovatkin passiivisen indeksisijoittamisen nimiin ja tutkimuksissa on todettu, etteivät ihmiset halustaan huolimatta kykene toimimaan rationaalisesti osakemarkkinoilla. Lisäksi tarjolla on liikaa infromaatiota analysoitavaksi eikä sen vaikutuksesta markkinoihin voi olla varma. Nämä omalta osaltaan vahvistavat käsitystäni ajoittamisen hyödyllisyydestä.

Toisaalta niin sanotun "osto paikan" odottelu kostautuu myös helposti, sillä pitkällä aikavälillä sijoittajalla ei ole varaa olla pois markkinoilta. Tämän osoittaa esimerkiksi Seligsonin lyhyt katsaus aiheesta. Ja voihan myös käydä niin ettei paikkaa edes koskaan tule ja varat jää sijoittamatta kokonaan. Piensijoittajalla lisäksi kulut nousevat helposti huomattavan suuriksi, jos kauppaa käy aktiivisesti markkinaliikkeitä spekuloiden verratuna osta-ja-pidä tyyppiseen strategiaan. 

Osta halvalla ja myy kalliilla, onkin useimmiten helpommin sanottu kuin tehty. Ja valitettavan usein ihminen puhuu siitä yhdestä kerrasta kun sattui tässä onnistumaan. Tosiasia on kuitenkin se, ettei yksi onnistuminen tee kenestäkään mestaria ja kun oikein yrittää osuu tuuri kaikilla joskus kohdalle. Itse en kuitenkaan halua onnenkantamoisen olevan se tekijä, jonka varaan rakennan vaurastumiseni. Enkä toisaalta myöskään etsi sijiottamisesta jännitystä tai sen suurempia onnistumisen tunteita, mikä tarkoittaa, että voin jättää markkinaspekulaatiot vähemmälle ja keskittyä toteuttamaan tylsähköä sijoitusstrategiaani

Oma sijoitusstrategiani auttaa minua välttämään markkinoiden ajoittamisen sudenkuopan ja menemään sekä pysymään markkinoilla. Ajoittamisen ja aktiivisen kaupankäynnin sijaan portfolioni tukeutuu laajaan hajautukseen laadukkaiden yhtiöiden osakkeiden sekä ideksirahastojen avulla. Tästä huolimatta kiusaus spekuloida markkinoiden liikkeillä on suuri ja en ihmettele lainkaan miksi monet lähtevät koettamaan onneaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti